Stageverhalen

De studenten Chion en Indjall lopen allebei stage op De Vaart in Oosterbeek. Hieronder delen ze hun verhaal over stage op een school van De Onderwijsspecialisten. 

Chion

"Als stagiaire bijzondere kinderen iets leren en leren van bijzondere kinderen!"

Mijn naam is Chion Hassan. Ik zit in het 2e jaar van de opleiding Maatschappelijk Zorg met de uitstroomrichting Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op Rijn IJssel Kronenburgsingel. De reden dat ik stage wilde lopen op De Vaart is omdat ik het heel erg leuk vind om met mensen te werken die extra ondersteuning nodig hebben. De doelgroep kinderen met een gedragsprobleem gecombineerd met een leerachterstand was voor mij een hele nieuwe doelgroep waar ik nog geen ervaring mee had. Het leek mij dus ook leuk om een nieuwe uitdaging aan te gaan met deze doelgroep. Na een dag meelopen op De Vaart wist ik al meteen dat dit de doelgroep is waar ik later mee wil werken. Wat ik zo ontzettend leuk vind aan mijn stage is dat iedere dag anders is. Elke ochtend wanneer ik naar stage ga stel ik mezelf de vraag: 'wat zal er vandaag gaan gebeuren'. Wat belangrijk is tijdens deze stage is dat je heel stevig in je schoenen moet staan. Alle collega's op De Vaart helpen je hier aan te werken. Je wordt niet beschouwd als een stagiaire, maar als een collega, in hoeverre dat kan. Ook kan je altijd terecht bij de collega's. Dat is in dit werkgebied super belangrijk, vind ik. Het allermooist binnen deze stage vind ik dat je een band opbouwt met de kinderen en dat deze band alleen maar sterker wordt. Ieder kind is anders en heel bijzonder en dat vind ik een leuke maar soms lastige uitdaging.

 

“Vind ik deze bijzondere kinderen altijd gemakkelijk te begeleiden? Nee. Vind ik dat zij het altijd waard zijn? JA!!”

Mijn naam is Indjall van Sijll. Ik volg de opleiding maatschappelijk zorg met als uitstroomrichting Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ik zit in het 2e leerjaar en ik volg deze opleiding op het Rijn IJssel, locatie Kronenburgsingel. De reden dat ik stage ben gaan lopen op De Vaart is omdat het mij heel interessant leek om te gaan werken met een nieuwe doelgroep. De doelgroep waar ik nu mee werk zijn kinderen met een gedragsprobleem en/of een leerachterstand. Nu ik hier al meer dan een half jaar stage loop is mij ook gelijk duidelijk geworden dat dit de doelgroep is waar ik later mee wil werken. Elke dag is een nieuwe bijzondere dag. Je moet namelijk bij De Vaart het onverwachte verwachten. Dat is niet altijd makkelijk en zeker niet in het begin. Ik weet nog toen de eerste stagedag er op zat ik naar huis ging en meteen in slaap viel. Ik was zo moe door alle inspanningen en gebeurtenissen die ik had meegemaakt. Gelukkig weet ik nu hoe ik om moet gaan met de vele inspanningen en gebeurtennissen die je op een dag mee maakt. Voor dit werk moet je stevig in je schoenen staan want het is best wel een uitdaging voor jezelf! Voor mij is mijn eerste indruk enorm belangrijk. Dat zat op De Vaart al direct goed. Je voelt als je binnen komt gelijk al de warmte van de collega’s. Ik ben ontzettend warm ontvangen in dit team en dat geeft een goed gevoel. Je wordt gezien als collega en zo voelt het ook. Dat is een van de dingen die ik speciaal vind aan De Vaart. Sommige kinderen zijn erg complex de kunst is dan ook om hun nieuwe vaardigheden aan te leren. Je haalt ook ontzettend veel voldoening uit dit werk. Op stage heb ik een aantal kinderen uit mijn klas geleerd om hun eigen veters te strikken. Later hoorde ik dat een van de kinderen super trots thuis kwam en tegen zijn moeder zei: ‘Kijk mama ik kan veterstrikken, dat heeft meester Indjall mij geleerd.’ Toen ik dit hoorde besefte ik hoeveel voldoening ik uit mijn werk kan halen.

 

Indjall