Terug

Special Forces verbaast en ontroert wederom

Maandagavond 30 mei was het dan eindelijk zover. Op het podium van het Amphion theater in Doetinchem dansten 80 leerlingen van verschillende scholen van De Onderwijsspecialisten de sterren van de hemel. Samen met Introdans en studenten van het Rijn IJssel.

Licht uit, spot aan

De grote zaal van het Amphion theater vulde zich gisteravond met ouders, broertjes, zusjes, grootouders van leerlingen van Het Kroonpad, Briant college, Het Prisma, Gentiaan College en De Ommezwaai. Ook liefhebbers van dans en medewerkers van De Onderwijsspecialisten namen plaats. De spanning en het enthousiasme was goed voelbaar, en toen moest de voorstelling nog beginnen. Het licht ging uit en veel telefooncamera’s gingen aan. Velen wilden een glimp opvangen van hun kroost, hun talent op het podium.

Leerlingen in hun kracht

De voorstelling begon. Onder luid applaus en gejoel van het publiek betraden de eerste leerlingen het podium. Van podiumvrees niks te merken. Stoer, glunderend en vastberaden namen ze hun plek in. Met kleine en grote bewegingen, maakten ze samen een groter verhaal over kracht, in allerlei vormen: krachten van de natuur, van het lijf, van ritme en van samenwerken. Dat laatste bovenal. Alle leerlingen, stuk voor stuk, leverden een topprestatie! Elmi is moeder van een van de dansstudenten en reageert ontroerd: "Toen ik die jongen in zijn rolstoel plots in het middelpunt van een dans zag staan, was ik zó ontroerd. Hij was helemaal in zijn kracht. Magisch!" 

Oorverdovend applaus

Na een uur maakten de leerlingen alweer hun laatste buiging. Het applaus in de zaal was oorverdovend. Na het sluiten van de gordijnen volgde de grote en zeer luide ontlading van de groep leerlingen op het podium. Het was klaar, en het was goed! In de foyer volgde het weerzien met familie en vrienden. De foyer vulde zich tot de nok toe met trotse gevoelens, blijheid en totale opluchting. Jesse, 9 jaar en leerling van De Prinsenhof in Apeldoorn, wachtte samen met zijn familie gespannen op zijn neefje Milan. "Ik ben heel trots op hem, ik vond het heel schattig om te zien en heel mooi." Oma vult aan: "Het was zo goed allemaal, heel knap wat ze in korte tijd hebben geoefend".

Aanstekelijk effect

Jesse zit zelf op de Prinsenhof in Apeldoorn. "Zoiets zou ik ook wel willen doen met school, dat durf ik wel". Wat Aymeric Aude betreft gaat het daar ook om. Aymeric is professioneel danser en werkt al 15 jaar bij Introdans. "Dit is niet alleen heel bijzonder voor de leerlingen zelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Ook zij komen in aanraking met dans en hoe fijn dat kan zijn." Aymeric stond de dagen ervoor nog in de voorstelling Midzomernachtsdroom. Is dit nou heel anders voor hem? "Eigenlijk niet, ik sta hier als mens en zo verbind ik me ook met leerlingen, gewoon vanuit wie ik ben, en dan gaat de rest vanzelf. Alle leerlingen hebben op school mijn solo gezien, en dat breekt direct het ijs. Dat vinden ze zo cool, dan ontstaat vanzelf contact".

Samen verder

De samenwerking tussen De Onderwijsspecialisten en Introdans is al acht jaar erg sterk, en zo blijft het ook. Beide partijen ondertekenden een nieuwe overeenkomst voor de komende jaren. Astrid Berendsen, voorzitter college van bestuur van De Onderwijsspecialisten: "We blijven elk jaar zo veel van elkaar leren en daar komen zulke mooie werken uit, dit moeten we blijven doen samen”

Opnieuw samenwerking met Cultuur Oost en Introdans