‘Ik kan leerlingen de aandacht geven die ze nodig hebben’

Sven is leraar op het Meza College in Ede. In zijn klas zitten 12 leerlingen. Het niveauverschil in de klas is groot en dat maakt het werk afwisselend en uitdagend.

“Ongeveer tien jaar geleden liep twee jaar stage op deze school. Na het afronden van mijn mbo-opleiding jeugdzorg twijfelde ik tussen social work en de pabo. Ik koos voor social work, maar besefte na drie jaar dat ik liever in het onderwijs wilde werken. Zo kwam ik uiteindelijk weer terug bij Meza College.

In het speciaal onderwijs kun je echt het verschil maken in het leven van leerlingen. Bij leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte is het interessant om te kijken naar hun mogelijkheden en kwaliteiten. Het geeft voldoening om hen te helpen hun valkuilen te overwinnen en een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Blauw-blok_hart-voor-kinderen.jpg

Met feedback kun je beter worden in je werk

Het niveauverschil binnen een klas is groot en dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Het leukste aan mijn werk vind ik de ruimte om leerlingen echt te zien en individueel met hen te kunnen werken. In een groep van twaalf leerlingen kan ik veel werken aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling, sociale vaardigheden en werknemersvaardigheden. Dit is lastiger in grotere klassen in andere vormen van onderwijs. Ik ben blij dat ik leerlingen de aandacht kan geven die ze nodig hebben.

Ik krijg veel ondersteuning en feedback, zowel van binnen als buiten de school. Dit helpt om beter te worden in je werk. De organisatie biedt voldoende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, maar soms moet je zelf actief zoeken en doorvragen. Ik heb veel hulp gekregen bij mijn wens om alsnog de pabo te doen. Na overleg met meerdere hogescholen en een half jaar mijn niveau aantonen, kon ik de pabo in twee jaar afronden.

Groepsbinding en sociale vaardigheden

Ik vind het pedagogische aspect in het speciaal onderwijs misschien nog belangrijker dan het didactische. Het is essentieel om een goed pedagogisch klimaat te creëren waarin leerlingen weten wat ze kunnen verwachten. De eerste weken van het schooljaar besteed ik daarom veel tijd aan groepsbinding en sociale vaardigheden. Ik wil een klas neerzetten waarin leerlingen zich veilig en gezien voelen, zodat er ruimte komt voor ontwikkeling.

Ervaar het zelf

Als je twijfelt, zou ik aanraden om een paar meeloopdagen te regelen zodat je zelf kunt ervaren hoe het is. Stel vragen en bekijk welke aspecten van het werk je aanspreken. Speciaal onderwijs biedt verschillende uitdagingen en mogelijkheden. Het is belangrijk om zelf te ervaren wat je ligt en waar je je prettig bij voelt.”

In de reeks verhalen 'Ik ben een onderwijsspecialist' vertelt een onderwijsspecialist wat zijn of haar baan speciaal maakt. Deze keer vertelt Sven over zijn hart voor leerlingen met speciale behoeften.

Meer verhalen