Terug

Van stage naar vaste baan bij Mantel: dat doe je samen

8 juni was het zover: Leerlingen van scholen voor praktijkonderwijs en speciaal onderwijs uit de regio Midden Gelderland mochten sfeer komen proeven tijdens de DOE dag bij Mantel in Arnhem. Na de rondleiding ging elke leerling met een begeleider aan de slag: fietssturen rechtzetten, trappers aandraaien, lampen controleren: allerlei werkzaamheden kwamen aan bod. Na afloop van deze dag mochten de leerlingen aangeven of ze interesse hebben in een stage mét baangarantie bij Mantel.

Samenwerken in de regio

Praktijkonderwijs en speciaal onderwijs slaan steeds vaker de handen ineen. In regio Midden Gelderland trekken 13 scholen samen op. De netwerkcoördinator vso/Pro heeft hierin een verbindende rol. De gezamenlijke uitdaging is een goede aanpak in de transitie van onderwijs naar een passende plek in de maatschappij. Eén van de manieren om dit te bereiken zijn gezamenlijke projecten in de Arbeidsmarktregio in het kader van de regionale aanpak jeugdwerkloosheid.

Stage lopen bij Mantel

Eén van deze projecten is de samenwerking met fietsbedrijf Mantel. Het Werkgevers Service Punt, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en vso/Pro werken in dit project samen met het bedrijf Mantel om uitstroomleerlingen de mogelijkheid te bieden om gedurende een jaar stage te lopen bij deze werkgever, om daar vervolgens ook in dienst te kunnen komen.

Eén dag per week brengen de leerlingen met een trainer van het bedrijf door in een trainingssetting, de andere twee dagen lopen zij stage in het bedrijf om de werkzaamheden onder begeleiding uit te voeren. Het gaat dan om een grote diversiteit aan technische, assemblage- en andere werkzaamheden. De vaardigheden die de leerlingen tijdens de stage opdoen, zoals logistiek en fietstechniek, kunnen worden voorzien van praktijkverklaringen door SBB.

Duurzame plaatsing

De leerlingen worden tijdens de stage begeleid door hun eigen stage- of trajectbegeleider van school. Als alle partijen tevreden zijn, biedt Mantel de leerling een werkplek aan. Hij of zij heeft zich dan al een jaar kunnen ontwikkelen, waardoor al goed bepaald kan worden wat de leerling nog nodig heeft om stappen te kunnen maken binnen het bedrijf. Het dienstverband bij Mantel begint met een oriëntatie binnen de verschillende onderdelen van het bedrijf, zoals de assemblage, in de logistiek of in de winkel. Zo komt elke leerling uiteindelijk op de plek waar hij of zij het beste past.

De begeleider van school blijft in de meeste gevallen nog drie jaar op ‘waakvlam niveau’ betrokken bij de leerling als combinatiefunctionaris arbeid. Niet alleen bij zijn of haar werk, maar ook op andere gebieden, zoals wonen, zorg en financiën. Problemen op deze gebieden kunnen namelijk ook van invloed zijn op het functioneren op het werk. Zo zorgen we niet alleen voor een mooie stageplek, maar ook voor een duurzame uitstroom naar werk.

Bekijk hier de beelden van de DOE dag bij Mantel.

Lees meer over onze samenwerking met partners op onze koerspagina!