Terug

Van overblijvers tot gezonde maaltijd: leerlingen van het Prisma College koken voor het Leger des Heils

In de keuken van het Prisma College in Arnhem wordt hard gewerkt: in groepjes is de klas van meester Olaf bezig met het maken van vier gerechten. Wát ze precies gaan maken, weet meester Olaf ook nog maar net. Er wordt namelijk gekookt met overblijvers.

Olaf Vonk: “We koken hier voor een opvanglocatie van het Leger des Heils. Dat doen we met overblijvers van de locatie zelf. Vaak gaat dit om allerlei groenten, fruit en aardappelen. Op donderdag halen we de ingrediënten op, en op vrijdagochtend kookt mijn klas hier een aantal gerechten mee. Die gerechten vormen de lunch voor de bewoners van de opvang op vrijdag. En wat daarná nog over is, gaat mee met de soepfiets.”

Leerling Jens is hard aan het werk, maar heeft wel even tijd voor een korte toelichting: “We maken nu in groepjes twee soepen en twee salades. Dat doen we voor een goed doel. Als we beginnen, vertelt meester Olaf wat we gaan maken. Het is erg veel werk, maar gelukkig zijn we met een grote groep.”

Voor de leerlingen is het echt motiverend om voor deze doelgroep te koken. Jens: “Normaal kookten we altijd op woensdag voor onze meesters en juffen. Maar dit is echt een project buiten school. Wij zijn niet zo’n klas die alleen maar aan het chillen is, wij zijn een klas die doorpakt. Daarom kunnen wij dit project doen. Ik ben echt blij dat wij dit mogen doen voor zo’n mooi doel. Je geeft eigenlijk iets heel kleins, maar het is heel belangrijk.”

Didi Wateva werkt op de opvanglocatie van het Leger des Heils en is heel positief over deze samenwerking. Didi: “Op onze locatie wonen kwetsbare mensen die werken aan hun herstel. De bewoners vinden dit project geweldig, en vragen elke week wanneer de leerlingen van het Prisma College weer komen. Soms is de drempel te hoog om mee te komen eten, maar het belangrijkste is dat ze kunnen genieten van een gezonde, verse maaltijd.” 

Lees meer verhalen over inclusiever onderwijs