Terug

Van leerling naar collega: Rosalie is onderwijsondersteuner op vso De Blink

“Een leerling kwam naar mij toe en zei: Ik heb hetzelfde als jij, nu heb ik een lotgenoot op school. Dat was zo'n mooi moment, daar doe ik het voor.” Rosalie van Veluw werkt als onderwijsondersteuner op vso De Blink in Veenendaal.

Rosalie: "Bij mijn geboorte heb ik een hersenbeschadiging opgelopen. Mensen denken vaak dat ik dan ook een verstandelijke beperking heb, maar dat is niet zo. Mijn lichaam heeft een beperking, mijn hoofd niet”, verduidelijkt Rosalie. Haar vastberadenheid leidde haar via een sollicitatie bij De Onderwijsspecialisten naar Team Inclusie, waar een gesprek met Arnold Bakker, één van de adviseurs banenafspraak van De Onderwijsspecialisten, een nieuw begin markeerde.

En zo kwam Rosalie, ooit zelf leerling op een vso-school van De Onderwijsspecialisten, terecht als collega in het team van vso De Blink. Haar rol strekt zich verder uit dan alleen onderwijs. Ze is een rolmodel en een bron van inspiratie voor leerlingen. “Het lijkt wel alsof ik in de klas een voorbeeldfunctie heb. Ik laat zien dat je ook met een beperking uitstekend kunt functioneren, een baan kunt hebben, een eigen leven.”

In 2015 werd de banenafspraak gelanceerd. Bij De Onderwijsspecialisten werken momenteel 32 collega’s vanuit de banenafspraak. Een belangrijke stap vooruit voor mensen met een arbeidsbeperking, die door deze wet meer kansen krijgen in de reguliere arbeidsmarkt. Zo zorgen we samen voor inclusiever onderwijs én een inclusievere arbeidsmarkt.

Lees het hele verhaal over Rosalie op de website van de PO-raad: https://tinyurl.com/5a457uh4

Lees meer verhalen over inclusiever onderwijs