Terug

Schoonmaaktalent op het Vierbeek College: een RAS diploma voor Vanessa, Mark en Malik

Van buiten naar binnen, van boven naar beneden en van schoon naar vies. Dat zijn de belangrijkste regels voor het schoonmaken. Aan Vanessa, Mark en Malik te zien, zit dit er al goed in. Elke ruimte die ze binnenstappen wordt snel en grondig schoongemaakt. Als ze even pauze hebben, vertellen ze dat de spanning er vandaag wel in zit, want morgen is het examen. Over de vraag wat het moeilijkste onderdeel is, zijn ze het al snel eens: de toiletten. Het moppen en stofwissen van de vloeren is voor alle drie een makkie. 

Een paar weken later is de spanning omgeslagen in opluchting: alle drie zijn ze geslaagd en nemen trots hun diploma in ontvangst. Een diploma dat kansen geeft op de arbeidsmarkt, en ook laat zien dat ze in staat zijn om een vak te leren en om te gaan met de spanning van een examen. 

Vanessa, Mark en Malik, leerlingen op het Vierbeek College, volgden de praktijkopleiding voor schoonmaak bij NESO (Nederlands Eerste Schoonmaak Opleidingscentrum) in Bemmel. Dit opleidingscentrum beschikt over verschillende ruimten om schoon te maken, zoals kantoren, verschillende sanitairruimten, een kinderdagverblijf, leslokalen, een zorgappartement en een portiektrappenhuis. Genoeg om uitgebreide ervaring en kennis op te doen met en over het schoonmaakvak. 

Leerlingen van De Onderwijsspecialisten kunnen deelnemen aan de schoonmaakopleiding bij NESO. Dit kan in de vorm van een groepsstage of een individueel traject van ongeveer 5 tot 7 dagen. Na het behalen van het examen ontvangen zijn een RAS diploma. Dit is een door de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche erkend diploma op mbo 2 niveau. 

Het opleidingstraject van 15 leerlingen van De Onderwijsspecialisten wordt vergoed vanuit het Europees Sociaal Fonds. Jonèl Jansen is als projectleider de schakel tussen de vso scholen van De Onderwijsspecialisten en NESO/ schoonmaakbedrijf Aalbers. Jonèl: “Vorig schooljaar ben ik begonnen om contact te leggen met alle transitieteams om te peilen waar de behoefte ligt. Het bleek dat er vooral behoefte is aan excursies en groepsstages. Het uiteindelijke doel hiervan is dat de leerlingen doorstromen naar betaalde arbeid. NESO biedt de cursisten namelijk een baangarantie na het behalen van het RAS diploma basisvakopleiding schoonmaken.” 

Jonèl: “Leerlingen hebben vaak in eerste instantie een wat negatief beeld over de schoonmaak. Het hangt er ook van af hoe dit aangeboden wordt in de school. Het mooie is dat leerlingen voor deze opleiding uit de schoolomgeving gaan. Ze worden hier opgeleid in een hele uitdagende omgeving met professionele middelen. Leerlingen krijgen hier een beter beeld van wat de schoonmaakbranche inhoudt. Zo ontdekken ze dat er schoonmaaktalent nodig is in het onderwijs, zorginstellingen, horeca, recreatie, industrie, gemeentes, overheidsinstellingen etc. Het is dus breder dan alleen toiletten schoonmaken.”

Jeroen Aalbers is opleider bij NESO. Jeroen: “In de aanloop naar de opening van het opleidingscentrum in 2023, hebben we contact met De Onderwijsspecialisten gehad. Voorheen gaven we schoonmaaktraining op de scholen. Het voordeel van dit opleidingscentrum is dat de leerlingen hier ongestoord kunnen oefenen. Leerlingen krijgen hier ook de ruimte om fouten te maken en kritiek te krijgen. Dat zal hen straks in het werkveld ook gebeuren, en het is goed als je dan weerbaar bent en weet hoe je ermee om kunt gaan. Het is belangrijk dat leerlingen leren functioneren buiten de beschermde omgeving van de school. Leerlingen kunnen met het RAS diploma aan de slag bij schoonmaakbedrijf Aalbers of één van onze collega-bedrijven. Dat gun ik deze leerlingen. Ik hoop dat de vso scholen nu de weg naar ons trainingscentrum gevonden hebben!” 

Lees meer verhalen over samen werken aan inclusiever onderwijs