Terug

Samen met partners maakten we een kerstgeschenk met respect voor mens en milieu

Met de kerstvakantie voor de deur kijken we terug op een mooi jaar. Samen met onze leerlingen en hun ouders, samenwerkingspartners en collega’s werkten we aan inclusiever onderwijs op al onze scholen. Alle Onderwijsspecialisten kregen deze week hun kerstgeschenk als dank voor weer een jaar prettig samenwerken.

Ook voor het kerstgeschenk hielden we vast aan onze ambities op het gebeid van inclusiviteit en duurzaamheid. Alle medewerkers ontvingen een rugtas, gemaakt van restmateriaal uit de fabriek van Eromesmarko, met wie De Onderwijsspecialisten al jaren samenwerkt voor de inrichting van onze scholen. Deze onderneming legt de lat hoog als het gaat om duurzaamheid en circulair inrichten, waarbij bestaande middelen opnieuw worden ingezet. Alles wordt geproduceerd in de eigen fabrieken in Nederland, wat veel transportkilometers (en milieubelasting) scheelt. Daarnaast wordt restmateriaal zoveel mogelijk opnieuw gebruikt.

Het ontwerp van de rugtassen is van Fraenck. Deze Arnhemse studio kiest nadrukkelijk voor duurzaam en sociaal ondernemen. De productie vindt plaats in het eigen sociale atelier, pal achter de winkel. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (en leerlingen van De Onderwijsspecialisten) krijgen hier de kans om het modevak en de ambachtelijke productie te leren in een prettige, ontspannen sfeer. 

Uiteindelijk werden de tassen gevuld met producten uit eigen land. Dit gebeurde bij sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor in Arnhem. Scalabor biedt hulp en ondersteuning bij het krijgen en behouden van een plek op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld voor mensen die vallen onder de Participatiewet of cliënt zijn van het UWV. Zo worden hun mogelijkheden en talenten ontwikkeld en verbonden met werk. Scalabor biedt ook al jarenlang stageplaatsen aan leerlingen van scholen van De Onderwijsspecialisten. Op deze wijze hebben ook leerlingen uit Arnhem als inpakkers bijgedragen aan het kerstgeschenk.

Lees meer verhalen over onze samenwerking met partners