Terug

Samen met ouders | De week van het gespecialiseerd onderwijs

“Hoe mooi is het als passend onderwijs zo min mogelijk kinderen laat vertrekken richting het speciaal onderwijs, maar juist omarmt in de reguliere omgeving. Zo dicht mogelijk bij de sociaal-emotionele ontwikkeling die kinderen met elkaar doormaken midden in de diversiteit van onze samenleving.” Magno, vader van Mare en Krijn, deelde op De Onderwijsspecialistendag zijn ervaring als ouder met inclusief onderwijs.

Trots op ons gespecialiseerd onderwijs
Deze week is de ‘week van het gespecialiseerd onderwijs’. We delen met elkaar waar we trots op zijn als het gaat om inclusiever onderwijs. Vandaag delen wij hoe we samen met ouders werken aan inclusiever onderwijs. De behoefte van onze leerlingen en hun ouders is het vertrekpunt van ons onderwijs. We vormen een sterk team met onze leerlingen en ouders. We zijn gelijkwaardig. Én we vullen elkaar fantastisch aan: wij hebben verstand van onderwijs en ontwikkeling, de ouders en de leerling van wat ze nodig hebben, van wat werkt en wat niet.

Samen naar De Esdoorn in Elst
Vader Magno: “In de media wordt regelmatig gesproken over de mislukking van passend onderwijs. Dat heeft ons verbaasd. Want onze dochter gaat juist met veel plezier naar school. Samen met haar grotere broer Krijn van 10 naar basisschool De Esdoorn in Elst. Daar heeft Krijn samen met zijn klasgenootjes al vroeg geleerd dat ieder mens anders is. Daardoor hebben wij juist de beleving dat het passend onderwijs dat aan onze kinderen wordt aangeboden niet mislukt, maar juist uitstekend lukt.”

Op loopafstand van school
“De sleutel zit in het woord ‘inclusief’. De Esdoorn bundelt haar krachten met die van Lichtenbeek. Kennis en middelen van het speciaal onderwijs integreren in de basisschool die midden in Elst, midden in de samenleving staat. En daarmee wordt vormgegeven aan iets dat misschien beter benoemd kan worden als ‘inclusief onderwijs’. Als ouders zien we twee kanten van de medaille. Onze dochter kan, ondanks de achterstand op leeftijdsgenootjes, opgroeien in haar dorp. Op loopafstand van huis en vriendjes en vriendinnetjes. En ook onze zoon Krijn heeft zijn unieke plek waarbij hij cognitief extra wordt uitgedaagd maar ook hulp krijgt waar hij het moeilijk vind. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Bekijk het hele verhaal van Magno op https://www.youtube.com/watch?v=Y0Rh45IRyXo

Lees meer over onze koers 'Samen met jou!'