Terug

Samen duurzamer op De Ziep: aan de slag met het afvalspel

Op De Ziep doken leerlingen en leraren deze week in het thema duurzaamheid. In alle klassen werd gewerkt en nagedacht over thema’s als afval, energie en voedselverspilling.

Een stapje extra
De leerlingen van De Ziep zijn altijd al goed bezig. Zo houden ze samen de omgeving rond de school schoon en gooien ze na de kookles geen restjes weg. Maar met alles wat ze deze week geleerd hebben, kunnen ze nóg een stapje extra zetten. En dat komt goed uit, want vanaf deze week wordt op De Ziep het plastic apart ingezameld. De leerlingen moeten dus goed nadenken voordat ze iets weggooien.

Snoeppapiertjes van plastic
Om daar alvast een beetje mee te oefenen, speelden alle klassen het afvalspel. Hierin ga je aan de slag met het herkennen van verschillende materialen: wat is plastic en wat is papier? Wat doen we met een theezakje of een hoop bladeren uit de tuin? Alle leerlingen krijgen een schijf. Daarop staat een afbeelding van afval. Wat staat er op jouw schijf, en in welke bak moet het gestopt worden? Over de bananenschil is de klas het snel eens: groen! Maar een melkpak? Dat is wel wat lastiger. En de naam ‘snoeppapiertjes’ is wel verwarrend, want die zijn stiekem gewoon van plastic. Maar, als je samen nadenkt, kom je er wel. Als alle schijven in de juiste afvalbakken zijn verdwenen, is juf Michelle tevreden. ‘Jullie hebben geen fouten gemaakt. Dat betekent een dikke tien!”

Het Ontdek Lab: spellen door en voor leerlingen
Het afvalspel is onderdeel van het Ontdek Lab. Dit is een serie spellen over thema’s als energie en afval. De spellen zijn bedacht door en voor leerlingen. Twee leerlingen die in de denktank voor het Ontdek Lab zitten, zijn Matz en Damen van het Prisma College. Matz: “Wij denken mee over de spellen in het Ontdek Lab. Bijvoorbeeld hoe het eruit moet zien. We hebben ook de afbeeldingen van afval bedacht, bijvoorbeeld van een blikje met statiegeld. Als iemand in onze groep een idee heeft, komt er een idee bij en daar komt een heel groot idee uit. Zo wordt het langzamerhand uitgewerkt. De spellen die er nu al zijn, zijn echt prachtig. Als je ze ziet, zie je dat het echt is en robuust. Je ziet dat het echt professionele mensen zijn die het hebben gemaakt.”

Complimenten van eerstejaars
Samen met Damen heeft Matz het afvalspel uitgelegd aan een andere klas. Dat was voor de jongens een hele leuke ervaring. Matz: “De eerstejaars gaven ons veel complimenten. Ze hadden eigenlijk niet door dat ze iets aan het leren waren, omdat het een game is. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen zelf dingen kunnen doen met experimenten, dan is het niet alleen maar uitleg. Als je dat niet doet, denk ik dat het niet blijft hangen.” Voor Matz en Damen is het belangrijk om mee te denken over hoe leerlingen spelenderwijs bezig zijn met duurzaamheid. Matz: “Dat een school duurzamer wordt vinden we belangrijk, en dat je dat misschien thuis ook kan doen.”

Duurzaamheid is een thema uit onze strategische koers 'Samen met jou!'