Restjes weggooien? Op De Bolster maken ze er soep van!
Duurzaam koken: dat kan op verschillende manieren. Op De Bolster vso in Voorst maken de leerlingen kennis met het koken met restjes. Want daar blijk je nog heel wat lekkers mee te kunnen maken!
De leerlingen komen de keuken binnen en beginnen met het voorbereiden van hun werkplek in de keuken. De handen worden gewassen, de schorten worden omgeknoopt. Er ligt al van alles klaar: Knoflook, ui, wortel, courgette, prei, peterselie… Kortom: alles wat nog over was na de kooklessen van vorige week.
Leraar Freek: “In deze keuken gooien we niets weg. Elke vrijdag kijken we even wat er allemaal over is en wat we de volgende week kunnen verwerken in een gerecht. Samen met de leerlingen schrijven we een recept uit waarin we de restjes kunnen verwerken. Vandaag maken we een ‘soepzooitje De Bolster’, oftewel: een lekkere groentesoep van restjes.”
Het maken van de soep is vooral veel snijwerk. En dat vereist nog best wat techniek. De messen zijn scherp, en het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. En zelfs deze leerlingen, die in de keuken staan alsof ze het al jaren doen, kunnen nog iets leren. Hoe pel je nu een knoflook? Leraar Freek doet het voor: even met de platte kant van je mes er een tik opgeven, dan plet je de knoflook. Weer wat geleerd.
De groenten moeten eerst gefruit worden en daarna met de bouillon even koken. Aan het eind wordt de soep gepureerd. Het toevoegen van voldoende kruiden is belangrijk voor een smakelijke soep. Proeven doe je met een schone lepel. Om het romig te maken, wordt nog wat crème fraiche toegevoegd. Het begint al heerlijk te ruiken in de keuken.
Het koken op school werkt best aanstekelijk. Eén van de leerlingen vertelt dat hij later graag kok wil worden. “Het leukste aan koken vind ik het snijden. Maar ik eet wel liever lasagne dan soep. Ik kook thuis ook wel eens voor mijn moeder, bijvoorbeeld macaroni.”
Als de soep klaar is, en de werkplekken weer netjes opgeruimd, is er nog tijd om een lekker kopje soep te eten. Alweer een succesvol gerecht waarin alle restjes zijn opgemaakt!