Terug

NLDoet op De Ommezwaai: tegels eruit, groen erin!

Vandaag en morgen is het NLDoet: het jaarlijkse moment om samen de handen uit de mouwen te steken om je omgeving een stukje beter, mooier of groener te maken. Ook op so De Ommezwaai in Arnhem wordt er deze dagen hard gewerkt. Niet ín de school, maar buiten: Samen met collega’s, ouders en leerlingen wordt gewerkt aan een mooi, groen schoolplein.

Teamleider Alfred van Bergen is kartrekker van dit project. Terwijl hij soep voor de vrijwilligers staat te koken, vertelt hij hoe het is ontstaan: “Op ons plein was wel wat groen, maar niet al te veel. Al langere tijd hadden we de wens om meer groen toe te voegen. Toen de Arnhemse subsidie voor groenblauwe initiatieven op ons pad kwam, hebben we onze kans gegrepen.”

Dit weekend gaat 100 m2 aan tegels plaatsmaken voor groen. Daarnaast komen er wilgenhutten, gemaakt van snoeiafval van wilgen uit de gemeente Arnhem. En in samenwerking met Natuurcentrum Arnhem wordt er een schoolmoestuin van 30 m2 aangelegd.

Alfred is blij dat de vergroening van het schoolplein er nu echt van komt. Aan het eind van dit schooljaar gaat hij namelijk met pensioen. Alfred: “Ik wilde dit echt voor mijn afscheid hier neergezet hebben. Dit is wat ik graag na wil laten aan de school. Het is in zoveel opzichten goed om verstening tegen te gaan: de temperatuur, afwatering, meer insecten etc. Daar willen wij als school graag aan bijdragen.”

Naast een fijn schoolplein om te spelen, wordt het plein ook een plek om te leren. Omdat de school meedoet aan het programma schoolmoestuinieren van Natuurcentrum Arnhem, zal er volop door leerlingen in de moestuin gewerkt worden. Een praktische en zinvolle manier om niet alleen kennis over de natuur en gezonde voeding over te brengen, maar ook over samenwerken, duurzaamheid en burgerschap. Alfred: “Het mes snijdt aan veel kanten: Het is enerzijds goed dat kinderen met groen in aanraking komen, maar je kunt er ook lessen aan ophangen, omdat je directer in je omgeving iets over natuur en klimaat kunt meenemen in je les. De producten uit de tuin kun je ook gebruiken in de klas, bijvoorbeeld ingrediënten uit de kruidentuin.”

Op De Ommezwaai is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Naast het groene plein en de moestuin, zetten de leerlingen zich in om de buurt schoon te houden tijdens de afvalestafette. Binnen de school wordt afval gescheiden, en ook de batterijenbattle was een groot succes. Zo krijgen leerlingen op allerlei gebieden iets mee over duurzaam leven.

Lees meer verhalen over samen werken aan inclusiever onderwijs