Lichtenbeek so en Prins Bernhardschool: ‘Iedereen heeft er zin in en is enthousiast’
Inclusief onderwijs klinkt mooi, maar hoe breng je het in de praktijk? Een inspirerend voorbeeld is de samenwerking van Lichtenbeek so in Arnhem met diverse reguliere basisscholen in gemeenten waar de leerlingen vandaan komen, waaronder sinds kort ook de Prins Bernhardschool in Velp. Lichtenbeek-directeur Martijn Vooren deelt zijn inzichten en belicht de voordelen voor zowel leerlingen als scholen.
Lichtenbeek werkt al succesvol samen met reguliere scholen in Ede, Elst en Arnhem. Deze samenwerkingen zijn gestart om kinderen uit verschillende regio’s de mogelijkheid te bieden om dichtbij huis naar school te gaan. In Velp is de samenwerking nog in de beginfase, maar de eerste stappen zijn veelbelovend. “We kijken in elke gemeente waar onze leerlingen vandaan komen of we daar een samenwerking kunnen opzetten”, vertelt Martijn. “In Velp zijn we net begonnen en het proces verloopt tot nu toe heel prettig.”
Totstandkoming van de samenwerking
De samenwerking in Velp kwam tot stand dankzij het samenwerkingsverband, dat scholen ondersteunt bij het realiseren van inclusief onderwijs. “Het samenwerkingsverband belde mij, enthousiast over wat we in Elst doen, en stelde voor om een soortgelijke samenwerking in Velp te starten”, licht Martijn toe. Na overleg met de directeur van de basisschool in Velp en de teamleider van Elst, werd snel een afspraak gemaakt om de mogelijkheden te verkennen. Binnen drie weken zaten ze om tafel.
Verloop van de samenwerking
Martijn is erg te spreken over het voorspoedige proces in Velp. “Het verloopt heel goed omdat iedereen er zin in heeft en enthousiast is over de samenwerking. De eerste reacties zijn ook heel positief. We hebben met alle betrokkenen gesproken om hen te informeren en vragen te beantwoorden. Het team van de Prins Bernhardschool was direct enthousiast na een studiedag waarin we uitlegden hoe we in Elst werken. Ook de ouders van de medezeggenschapsraad waren positief en zagen geen bezwaren.”
Praktische uitvoering
Het doel is om al na de zomer of bij de start van schooljaar 2026-2027 te beginnen met een Lichtenbeek-kleutergroep op de Prins Bernhardschool. “We hebben al een kleutergroep in een zorginstelling naast de school, en we willen deze samenwerking uitbreiden naar de reguliere school”, vertelt Martijn. “De kleutergroep komt tussen de reguliere kleutergroepen. Per kind bekijken we hoe ze kunnen integreren in de reguliere groepen. We hopen na de kleuterperiode de samenwerking te kunnen doorzetten.”
Succesfactoren
Belangrijke succesfactoren voor een geslaagde samenwerking zijn een positieve houding ten opzichte van inclusief onderwijs, flexibiliteit, en alle betrokkenen vanaf het begin betrekken. “Het is essentieel om open en eerlijk te zijn over de uitdagingen en voordelen van de samenwerking”, benadrukt Martijn. “Het team moet bereid zijn om concessies te doen en extra werk te verrichten. Ook de begeleiding vanuit Lichtenbeek is belangrijk, met medewerkers die enthousiast zijn over het project.”
Voordelen voor leerlingen
De samenwerking biedt meer kinderen de mogelijkheid om dichtbij huis naar school te gaan, in een reguliere setting onderwijs te volgen, en met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken na schooltijd. “Het geeft onze leerlingen een zo normaal mogelijke onderwijservaring”, zegt Martijn. “Voor de Prins Bernhardschool betekent het dat leerlingen leren dat de maatschappij breder is dan alleen hun eigen klas en dat er verschillende typen kinderen zijn.”
Toekomstvisie
Martijn heeft een duidelijke toekomstdroom: “Mijn droom is dat elk kind in zijn eigen wijk naar school kan gaan, samen met broertjes, zusjes en buurkinderen. Dat kinderen niet meer ver van huis naar school hoeven, maar gewoon lopend of rollend naar school kunnen gaan en in dezelfde klas zitten als hun buurtkinderen.” Hoewel er voor leerlingen met een intensieve ondersteuningsvraag nog een lange weg te gaan is, streeft hij ernaar zo veel mogelijk leerlingen in een reguliere setting onderwijs te bieden. “De samenwerking laat zien dat het kan, met de juiste houding, flexibiliteit en betrokkenheid van alle partijen.”
Over Lichtenbeek so
Lichtenbeek geeft gespecialiseerd onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan kinderen die langdurig ziek zijn. De school heeft 432 leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar, verdeeld over 40 groepen met per groep 8 tot 16 leerlingen. 180 medewerkers zetten zich dagelijks in voor de ontwikkeling van de leerlingen. Ook bieden de school intensieve ondersteuning via onderwijs-zorgarrangementen De Kameleon en Zeemeeuw. In basisschool De Esdoorn in Elst zijn drie groepen in een inclusieve setting, waar leerlingen met en zonder beperkingen samen naar school gaan.