Geen kletspraatjes, maar handen uit de mouwen op het stage- en banenfestival
Op een schrobmachine rijden, ramen wassen, een wedstrijdje kratten stapelen, zelf ijsjes maken bij McDonald’s, rijden met een steekwagen, een fiets in elkaar zetten… Voor de leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (Pro) en Entreeonderwijs was er vandaag veel te ervaren en beleven op het Stage- en Banenfestival Midden-Gelderland.
In het Gelredome konden jongeren zo op een informele en laagdrempelige manier kennismaken met uiteenlopende werkzaamheden en functies. Ruim vierhonderd leerlingen pakten deze kans en maakten kennis met 38 verschillende bedrijven uit de regio. Het festival is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland, De Onderwijsspecialisten, het praktijkonderwijs, stichting Vitesse Betrokken, Rijn IJssel en Regionale Aanpak Jeugdwerkloosheid. Richard Brenkman: “Het unieke is dat dit voor een hele specifieke doelgroep wordt georganiseerd. We zijn er trots op dat we dit hebben gerealiseerd met onze ketenpartners uit de regio. Het is geweldig dat de bedrijven die hier staan echte aansluiting zoeken bij de doelgroep en ook met die intentie er staan. Ze hebben hun best gedaan om doe-activiteiten te organiseren’.
Het festival werd geopend door wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken Mark Lauriks en Astrid Sloot van werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. Astrid drukte de jongeren op het hart dat deze dag niet alleen voor kletspraatjes is: “Jullie moeten écht aan de slag om te ervaren wat het werk inhoudt. Zo weet je beter welk werk je leuk vindt.”
Eén van de deelnemende bedrijven is RSR, partner in zorghulpmiddelen. Stefan Hissink is als onderhoudsmonteur aanwezig om leerlingen kennis te laten maken met dit vak. Al meteen in de eerste ronde zijn er leerlingen die enthousiast de klusbus bekijken en volop vragen stellen. Want hoe ziet bijvoorbeeld een werkdag eruit als onderhoudsmonteur? Stefan: “Heel leuk om te zien dat sommige leerlingen echt interesse hebben. Zij kunnen bij ons in eerste instantie aan de slag met het vervangen van banden en accu’s van bijvoorbeeld scootmobielen. Maar er zijn in ons bedrijf heel veel doorgroeimogelijkheden.”
Vanuit verschillende scholen van De Onderwijsspecialisten is een groep leerlingen naar Arnhem gekomen. Nino Worm, stagebegeleider op De Ziep: Ik denk dat dit een fantastische manier is om leerlingen mee te nemen in wat er allemaal is, door het interactief te maken. Daardoor zie je echt sneller interesse en het beklijft beter. Het enthousiasme van de bedrijven is heel aanstekelijk.”
Aansluitend aan het bezoek van de leerlingen volgden voor de bedrijven twee kennissessies over 'De wereld van kwetsbare jongeren en de rol van werkgevers' en ‘een vso-pro jongere heeft jouw bedrijf wat te bieden’. Een mooie manier om werkgevers te informeren over het bieden van kansen aan jongeren op het vso, Pro en Entreeonderwijs. Een goede start voor jongeren op de arbeidsmarkt begint namelijk bij inclusieve werkgevers.