Terug

‘Even de klas uit om het koppie leeg te maken’ met een sportbeloning op De Ommezwaai

Enthousiast lopen Hedayat en Lenn uit groep 8 met meester Luc mee naar buiten. Terwijl de rest van de klas aan het werk is, mogen zij een lekker potje voetballen in het Cruyff Court naast de school. Op de vraag waarom zij als enige uit de klas gaan sporten, is het antwoord: “Omdat wij een sportbeloning hebben verdiend door heel hard te werken!”

Op De Ommezwaai speelt sport, bewegen en gezonde voeding een belangrijke rol. Al een aantal jaar werkt de school intensief samen met sportopleidingen van de HAN, het CIOS en het Graafschap College. Ook partners Sportbedrijf Arnhem en Special Heroes doen en denken mee met deze sportieve school. 

Teamleider Alfred van Bergen: “Het begon allemaal met het dagelijks kwartiertje bewegen. Hiervoor kwamen studenten op onze school om dagelijks met de leerlingen hard te lopen. Het was waardevol en leuk om met deze studenten samen te werken. We bedachten een manier om sportstudenten een stageplek te kunnen bieden. Dit werd de Fitclub. Elk schooljaar wordt de Fitclub bemand door een student van HAN Sport en Bewegen. Op dit moment is dat Luc Gietelink.”

Eén van de onderdelen van de Fitclub is de sport- of kookbeloning. Leerlingen verdienen punten met goed gedrag in de klas. Als er voldoende punten zijn gespaard, kan de leerling kiezen voor een beloning in de vorm van een kwartier sporten of koken. Luc: “De leerlingen zijn altijd razend enthousiast om mee te doen. Helemaal voor de kookbeloning. De leerlingen gaan dan samen iets gezonds maken, zoals een smoothie, pindakaasballetjes of bananenpannenkoeken.” 
 

Naast de beloningen, kunnen leerlingen ook meedoen aan challenges. Elke periode staat een bepaalde sport centraal. Luc: “Tijdens de basketbal challenge oefenen we bijvoorbeeld verschillende trucjes zoals hoog stuiteren of de bal tussen de benen door spelen. Leerlingen kunnen ook punten verdienen voor dingen als samenwerken of helpen opruimen. Hierdoor zijn het niet alleen de leerlingen die goed zijn in sport die beloningen krijgen.”
 

Naast het beloningssysteem biedt Luc elke week een aantal keer pauzesport aan voor leerlingen die dat willen. Bijvoorbeeld voetbal, handbal, volleybal, atletiek, frisbee of hockey. Leerlingen ervaren dat ze beter worden in een bepaalde sport door het vaker te doen. Zo groeit hun zelfvertrouwen, dit merk je ook in de klas. 
 

Behalve voor de leerlingen van De Ommezwaai, is de Fitclub ook van toegevoegde waarde voor de stagiairs. Luc: “Ik vind het echt leuk en leerzaam. Het is een hele nieuwe doelgroep waar je in terecht komt. Elk kind is weer anders, maar je leert ze kennen en weet al snel wat je wel en niet moet doen. Het is leuk om de kinderen lekker enthousiast mee te zien doen. Je merkt dat het goed voor ze is als ze een kwartiertje de klas uit kunnen om even het koppie leeg te maken. Ik denk dat dat heel goed werkt!” 

Lees meer verhalen over 'Samen met jou!'