Terug

Duurzame oplossing voor IT-apparatuur met D-Two

Het is vandaag weer Duurzame Dinsdag. De dag waarop duurzame ideeën uit de samenleving een podium krijgen in politiek Den Haag. Ook bij De Onderwijsspecialisten zijn er veel mooie duurzame initiatieven. We lichten er graag één uit: de samenwerking met IT-verwerkingsbedrijf D-Two.

Hergebruik en recycling

Sinds dit jaar werken we samen met D-Two voor het afvoeren van onze gebruikte IT-apparatuur. Oude materialen worden bij ons opgehaald en waar mogelijk hergebruikt. Zo komen onze gebruikte laptops bijvoorbeeld terecht bij jonge, Oekraïense vluchtelingen en belanden onze Chromebooks bij kansarme gezinnen.

Als de apparatuur niet geschikt is voor hergebruik, worden de producten uit elkaar gehaald. De grondstoffen kunnen dan opnieuw gebruikt worden.

Aandacht voor werknemers

D-Two werkt volgens drie pijlers:

  • duurzaamheid,
  • data veiligheid,
  • het creëren van werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking.

In het hechte, enthousiaste team van 31 medewerkers werken momenteel 18 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij hebben een vast contract of zijn op weg daar naar toe. Ook leerlingen van De Onderwijsspecialisten zijn van harte welkom voor een duurzame stageplaats bij D-Two. De gesprekken hiervoor worden momenteel gevoerd. 

Duurzame winst

Een mooie stap naar verduurzaming. De grootste milieu impact van IT-apparatuur zit namelijk niet in het gebruik, maar in de productie ervan. Wordt een laptop via D-Two hergebruikt, dan besparen we zo’n 1.500 liter water en 110 kg CO2-uitstoot ten opzichte van weggooien.

D-Two voldoet aan de WEELABEX kwaliteitsstandaard en hoopt eind 2022 de bijbehorende certificering te ontvangen. De WEELABEX-normen stellen eisen aan het gehele verwerkingsproces met als doel herwinning van grondstoffen.

Samen voor hergebruik

De Onderwijsspecialisten draagt een steentje bij door zorgvuldig met de spullen om te gaan en deze zo lang mogelijk te gebruiken, ook nadat ze economisch afgeschreven zijn. Moet IT-apparatuur toch worden afgevoerd, dan is daar gelukkig D-Two.