Terug

De vlag kan uit: het vso diploma op zak!

Een feestelijke avond op De Brouwerij in Oosterbeek: zes leerlingen ontvangen hun vso diploma en gaan de school verlaten. De leerlingen lopen samen met hun gasten over de rode loper de school binnen. In de feestelijk versierde aula worden ze met applaus ontvangen.

Leren op verschillende manieren
Directeur Gonny van Moorsel heet de leerlingen en hun gasten van harte welkom. Gonny: “Ik sta hier als trotse directeur. ‘Leren doe je uit boeken’ is een nog veel gehoorde opvatting over leren. Jullie hebben de afgelopen jaren ervaren dat je op heel veel manieren kunt leren. Je leert van je medeleerlingen, je leert door samen te werken en je leert door te doen. En misschien nog wel het meest door het maken van fouten. Al die manieren van leren hebben jullie ervaren hier op school. En dit jaar wordt deze manier van leren voor het eerst beloond met een erkend diploma. Een vso diploma: een landelijk erkend document waarmee je je schoolperiode afsluit. Daar zijn we trots op!”

Elke leerling een eigen verhaal
Eén voor één krijgen de leerlingen hun diploma. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Voor elke leerling was het een zoektocht naar de juiste plek die bij hen past. Maar hoe ze er ook gekomen zijn: vanavond wordt het harde werken beloond met een diploma. En met dat diploma op zak gaan ze de maatschappij in: aan het werk, werken-leren of naar een Entree-opleiding. Voor alle zes de leerlingen is een geschikte uitstroomplek gevonden.

Een passende plek
Dat geldt ook voor Julia. Zij begon in de brugklas op een reguliere middelbare school. Al snel bleek dat dit niet de beste plek voor haar was. Ze ging naar De Brouwerij, waar al snel bleek dat het leren uit de boeken haar niet lag. Julia’s moeder: “Gelukkig werd hier heel goed gekeken naar Julia, en is zij in de praktijkklas gekomen. Toen zág je haar gewoon groeien. Zeker door de stages. Het team van De Brouwerij heeft heel goed samen met Julia nagedacht wat voor haar een passende plek is. Ik ben echt trots dat ze nu achter de kassa zit bij de SPAR. En zo’n diploma is echt een stukje waardering voor wat ze hier al die jaren heeft gedaan.”

Lees meer over inclusiever onderwijs op onze Koerspagina