Terug

De Ommezwaai uit Arnhem is één van de sportiefste scholen van Nederland

De Ommezwaai uit Arnhem deed mee aan de verkiezing 'De Sportiefste SO-school van Nederland', georganiseerd door KCSB, KVLO, NOC*NSF, Special Heroes Nederland en Hanzehogeschool voor Sportstudies Groningen. Uit alle inzendingen bleven uiteindelijk twee finalisten over in de categorie Speciaal (Basis) Onderwijs. De Ommezwaai en De Hertog uit Tiel streden in Groningen om de eer.

Het werd een feestelijke dag. Leerlingen uit groep 6 en 7 van De Ommezwaai reisden per bus af naar het Willem-Alexander sportcentrum in Groningen om de uitreiking bij te wonen. De reis op zich was al een hele happening voor de leerlingen. Eenmaal in Groningen mochten zij een ingestudeerde dans opvoeren voor het publiek en kijken naar de optredens van andere finalisten. “Ik vond het heel spannend om op te treden, maar ook superleuk om mee te doen” klonk het nadien. Met deze dans won De Ommezwaai in elk geval een clinic van Air Track ter waarde van € 500,-.

“Het was een spannende competitie”, vertelt Alfred van Bergen, teamleider bij De Ommezwaai. “De Hertog uit Tiel doet ook fantastische dingen op het gebied van bewegen en zij gingen er met de eerste prijs vandoor. Maar dat maakt me niet minder trots. We hebben laten zien wat we allemaal doen op het gebied van gezonde leefstijl en stonden wel mooi in de finale.”

Finalisten met elkaar in gesprek

Onderdeel van het programma was een debat over bewegen. Alfred van Bergen ging hierover in gesprek met de gymdocent van De Hertog uit Tiel. “Leerlingen in het speciaal onderwijs hebben vaak last van bewegingsonrust. We waren het er dan ook over eens dat het voor onze leerlingen extra belangrijk is om een gezonde leefstijl met veel beweging aan te moedigen. Voor De Onderwijsspecialisten is het daarnaast belangrijk om veel samen te werken met andere organisaties. Zo zijn het Dagelijks Kwartiertje en de FIT-club ook ontstaan.”

De FIT-club als beloningssysteem

Leerlingen die zich goed gedragen kunnen een beloning krijgen die ze mogen inzetten bij de FIT-club van De Ommezwaai. Daarbij kunnen ze kiezen uit een sportbeloning of voedingsbeloning. In de zes weken die volgen kunnen de deelnemers punten verdienen en een prijsje winnen. Zo stimuleert De Ommezwaai een gezonde leefstijl.

Welzijn leerlingen staat voorop

Toen Astrid Berendsen, voorzitter College van Bestuur van De Onderwijsspecialisten, hoorde van de finaleplek van De Ommezwaai voor Sportiefste SO-School van Nederland, maakte ze direct haar agenda vrij om bij de uitreiking te kunnen zijn. “Ik ben erg trots op deze nominatie. De Ommezwaai heeft laten zien hoe we bij De Onderwijsspecialisten invulling kunnen geven aan het bevorderen van het welzijn van onze leerlingen.”

Maandag 28 maart viert De Ommezwaai met alle leerlingen nog eens groots dat ze één van de sportiefste scholen van Nederland zijn. “We maken er nog even een feestje van” besluit Alfred van Bergen.

   

Wat De Ommezwaai speciaal maakt

Op De Ommezwaai zoeken we elke dag nieuwe kansen om leerlingen uit te dagen en te begeleiden. Met als doel: ontplooiing tot aardige, vaardige en waardige mensen.

Lees meer over De Ommezwaai