Terug

Dansproject Special forces toont kracht van speciaal onderwijs

Op 18 februari 2019 dansen ruim 60 kinderen mee in de voorstelling Special Forces in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Introdans en De Onderwijsspecialisten bundelen wederom hun krachten, de komende jaren werken ze samen aan drie voorstellingen waarvan nu de eerste editie te zien is.

Ruim 60 leerlingen uit het primair en voorgezet speciaal onderwijs dansen samen met Introdans​. Onder leiding van choreograaf Adriaan Luteijn creëert het docententeam van Introdans samen met leerkrachten uit het speciaal onderwijs dit dansspektakel. In de spotlights staan kinderen en jongeren van het speciaal onderwijs. Ook danst er een professionele danser van Introdans mee in de voorstelling op muziek van componist Peter Weekers.

Dans in het onderwijs

Naast de creatie van deze professionele voorstelling wil het project meer dans in het (speciaal) onderwijs brengen. Dans is een goed en toegankelijk instrument gebleken om kinderen en jongeren vertrouwen te geven. Ze leren zich op een positieve manier te verhouden met de wereld om hen heen. Special Forces richt zich dan ook op de training van onderwijskrachten. De Onderwijsspecialisten en Introdans werken al ruim vier jaar zeer succesvol samen. Dit resulteerde eerder in vier grote voorstellingen met elke keer 150 leerlingen uit het speciaal onderwijs. Met dit soort programma’s stimuleert De Onderwijsspecialisten kunst- en cultuurbeoefening door hun leerlingen. Introdans Interactie, de educatieve poot van het moderne balletgezelschap, heeft veel ervaring met dansprojecten in het speciaal onderwijs en creëerde vele prachtige voorstellingen waar mensen met en zonder een beperking samen in mee dansten.

Artistieke team

Het docententeam van Introdans gaat vanaf begin januari aan de slag op de deelnemende scholen: De Toekomst en De Fonkel uit Ede, De Zonnehoek uit Apeldoorn en de Christoffelschool uit Didam. Zij werken op composities van Peter Weekers, bekend van Flairck. Een team van theaterprofessionals assisteert bij de vormgeving: met kostuums van Ben Voorhaar (Karisma Costumes), visuals uit handen van Inge Theunissen (Itmoves) en een lichtplan van Maarten van den Berg (Introdans). Het technische en productionele apparaat van Introdans ondersteunt deze show.

Voorstelling

Kaartjes voor de voorstelling kunnen vanaf 14 januari besteld worden via de website van Schouwburg Amphion. De kaartjes kosten € 5,- per stuk. Dit is inclusief pauzedrankje, administratie en garderobe. Special Forces wordt opgevoerd op maandag 18 februari 2019 om 20.00 uur in Schouwburg Amphion, Hofstraat 159, 7001 JD Doetinchem, telefoon: 0314 – 376000. Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Freek en Hella de Jonge Stichting.​