Terug

Buses for jobs: een kijkje in de keuken van de elektro- en installatietechniek

“Wie weet wat een transformator is?” De leerlingen moeten het antwoord schuldig blijven. Gelukkig is Leo Stens, opleidingscoördinator bij Alliander, bereid om alles haarfijn uit te leggen.

Leerlingen van vso en pro scholen uit Midden-Gelderland bezochten deze week twee bedrijven om kennis te maken met het werk in de installatie- en elektrotechniek. Dat in deze sector volop gezocht wordt naar vakmensen werd al snel duidelijk tijdens de presentatie van Margit Gasseling van IWNederland. Van het zo veel mogelijk prefab werken op de bouw tot het plaatsen van warmtepompen en laadpalen: de ontwikkelingen gaan snel.

In het kader van de Regionale Aanpak Jeugdwerkloosheid heeft vso-pro samen met partner Werkgeversservicepunt het project ‘buses for jobs’ geïnitieerd. Leerlingen van vso en pro scholen uit de regio krijgen de kans kennis te maken met verschillende sectoren en kansrijke beroepen in die sector. Met de bus worden leerlingen van diverse scholen opgehaald en naar bedrijven in de regio gebracht. Door te zien en te ervaren wat er bij deze bedrijven gebeurt, worden jongeren gestimuleerd om na te denken over passende beroepsrichtingen.

Deze bustour over klimaatbanen was de eerste in een reeks van zes dagen en bevatte twee bedrijfsbezoeken. Bij Alliander kregen de leerlingen alles te zien op het vlak van installatiewerkzaamheden voor de infrastructuur op het vlak van elektriciteit, zoals schakelingen in de transformatorhuisjes, de bekabeling boven en onder de grond en het aanleggen van glasvezel. Daarnaast bezochten de leerlingen Peters Installatietechniek in Zevenaar. Hier kregen zij meer te horen over werken in de installatietechniek en over duurzame energie. Van technische tekening tot uitvoer op de bouwplaats: het hele proces kwam voorbij. Ook leerden de leerlingen alle ins en outs over de warmtepomp.

De komende maanden staan er nog meer ‘buses for jobs’ op de agenda. Leerlingen van de samenwerkende scholen krijgen dan een kijkje in de keuken van de horeca, logistiek, zorg & facilitair, detailhandel en bouw. Op deze manier maken leerlingen laagdrempelig kennis met de diverse sectoren. Het doel is om de leerlingen in contact te brengen met werkgevers en bij interesse de jongeren een stage- of uitstroomplek te bieden in deze sector. Zo werken we samen aan een inclusieve samenleving.

Lees meer over verhalen over inclusiever onderwijs