Terug

Buitenlesdag op so De Linde: aan de slag met een snoephaag en moestuinbak!

Buitenles is gezond! Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk!

Afgelopen dinsdag was het de jaarlijkse buitenlesdag. Ook op so De Linde in Deventer gebeurt het leren niet alleen ín het klaslokaal, maar valt er buiten ook veel te ontdekken. Bijvoorbeeld in de moestuin.

Leerkracht Willy Boogaard: “Twee weken geleden hebben de kinderen van de bovenbouw een snoephaag aangelegd. Steunpalen voor een kiwibes en Japanse wijnbes hebben we met behulp van een grondboor in de grond gezet. Best een pittig klusje, maar het idee dat we over twee maanden fruit kunnen plukken, maakt het allemaal goed. We zetten er flink wat frambozenstruikjes in. Die doen het altijd goed!

Vandaag ging de onderbouw aan de slag met het aanleggen van een moestuin in een bak, oftewel een moestuinbak. De ene groep wil een saladebak met sla, rucola en tuinkers. De andere groep gaat voor een soepbak met selderij, peterselie, prei en worteltjes. En er komt ook een bak met aardbeien en eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers en goudsbloemen. Uit een oude bak halen we nog winterpostelein. We proeven de blaadjes en die zijn nog lekker knapperig. Net een fris slablaadje.

De zon werkt perfect mee. Tussen twee kleine plantjes sla zaaien we een rijtje rucola. Nu maar goed in de gaten houden dat de grond niet te nat of te droog wordt. Met een plantenspuit kunnen we de grond gelijkmatig vochtig houden. Dan komt de rucola vast gauw boven en kunnen we een lekker broodje gezond maken. Mmmmmmm!”

Lees meer verhalen over inclusiever onderwijs!