5 tips om actief te werken aan je veerkracht en welbevinden
De coronapandemie brengt al dan niet ongemerkt stress met zich mee. Zeker nu het zo lang aanhoudt, is het van belang goed voor jezelf te zorgen. Je kunt actief werken aan je veerkracht en welbevinden. Odeth Bloemberg, Schoolpsycholoog bij De Onderwijsspecialisten, geeft tips uit onderzoek en praktijk.
Wat betekent welbevinden eigenlijk?
Welbevinden is een mooi woord, maar wat betekent het nu echt? Vanuit de positieve psychologie bekeken, bestaat welbevinden uit vijf bouwstenen (Seligman, 2012).
• Positive emotions, ofwel positieve emoties
• Engagement, ofwel betrokkenheid en flow
• Relations, ofwel relaties
• Meaning, ofwel betekenis en zingeving
• Accomplishments, ofwel prestaties en success
In het Engels spellen de beginletters samen PERMA. Dat onthoudt gemakkelijker en herinnert je aan de mogelijkheden die je hebt om mentaal sterk te blijven. Doe je voordeel met deze kijk op welbevinden en ga aan de slag met één of meer van de volgende tips.
1. Train je hersens en focus op het positieve
Door ervoor te kiezen om je meer te concentreren op wat goed gaat, train je je hersenen om naar het positieve te zoeken. Daardoor voel je je gelukkiger en optimistischer, en dat maakt dat je in het algemeen beter in je vel zit. Maak er een goede gewoonte van om aan het einde van je werkdag even op te krabbelen wat er vandaag goed ging. Wat voor jou de goede ervaring van vandaag was, bepaal alleen jij.
2. Zoek naar wat jou in een flow brengt
Wat bracht jou in die staat van verscherpte focus en niet meer willen stoppen met waar je mee bezig bent? Probeer dat bewust op te zoeken. Bedenk leuke en boeiende activiteiten die jou in zo’n staat brengen. Pak een spannend boek, ga dansen, schilderen of muziek maken. Of misschien raak jij eerder vervoerd door een goede cryptogram of een online training. Wat voor jou werkt…
3. Doe iets voor een ander en profiteer zelf
Het is niet de steun die we ontvangen, maar de sociale steun die we een ander bieden die maakt dat we ons beter voelen. Je voelt je zelf beter als je een vriendelijk gebaar maakt, je waardering uitspreekt of op een andere manier iets kan betekenen voor een ander. Wie kun jij ondersteunen in deze coronaperiode? Wat past bij jou? Probeer eens te experimenteren.
4. Zoek zingeving in wat je doet
Mensen die hun werk als een roeping ervaren, zijn optimistischer en hebben een positievere kijk op het leven. Ze zijn meer tevreden dan mensen die hun werk als een baan of carrière beschouwen. Concentreer je eens op de vraag hoe jouw werk de wereld een betere plek maakt. Door je werk te benaderen als een activiteit die werkelijk van betekenis is, voel je je gelukkiger en haal je meer voldoening uit je werk. En zeg nou zelf, íeders werk doet er toe!
5. Blijf streven naar het onmogelijke
Je verwacht het misschien niet, maar mensen die zich continu inspannen en hun doorzettingsvermogen gebruiken op het werk hebben niet alleen meer succes maar zijn ook gelukkiger. Met een ‘growth mindset’ geloof je eerder in de maakbaarheid van dingen: meer inspanning levert meer succes op. Je neemt sneller de regie over je eigen leerpad. Dat doet je beter voelen.
Wat past bij jou?
Experimenteer eens met bovenstaande tips. Voor de meeste mensen geldt dat twee of drie tips echt voor hen werken. Meestal is er ook één tip die helemaal niets voor je doet. Sta er eens bewust bij stil. Denk niet alleen na met welke tips jij concreet aan de slag kunt, maar vraag je ook af hoe dat zit bij de mensen om je heen.
Voer voor een goed gesprek hopen wij…