Met de opleiding zij-instroom, sta je in twee jaar bevoegd voor de klas!

Bij de scholen van De Onderwijsspecialisten zien we steeds vaker dat collega’s het zij-instroomprogramma volgen om hun onderwijsbevoegdheid te halen. Dit geldt zowel voor medewerkers die al werken bij De Onderwijsspecialisten maar ook voor mensen die graag de overstap willen maken naar het speciaal onderwijs.

Linda Hulsteijn (25) volgt momenteel de 2-jarige opleiding zij-instroom aan de Hogeschool van Utrecht (HU). Voor ons een mooie aanleiding om haar te vragen hoe zij de opleiding, het werk voor de klas, én de begeleiding vanuit De Fonkel ervaart.

Linda heeft in eerste instantie de opleiding tot onderwijsondersteuner en de opleiding leraar vo omgangskunde gevolgd en afgerond. Daarna is ze gaan werken als docent op het ROC in Deventer. Een leuke baan vond ze maar omdat de reistijd best lang was, keek ze uit naar een baan dichter bij huis. Toevallig kwam ze toen een bericht tegen op Facebook waar iemand werd gezocht voor ziektevervanging op De Vaart/ Vierbeek College. Het leek haar een uitdaging om met leerlingen met gedragsproblematiek te werken. Dus ze solliciteerde en werd aangenomen.

“Ik werd aangenomen op De Vaart en kon vrijwel direct beginnen. De eerste weken waren op z’n zachts gezegd niet echt makkelijk en ik vroeg mezelf echt af waarom ik dit werk zo graag wilde doen! Maar uiteindelijk, door steun van collega’s, heb ik doorgezet en werd het steeds leuker. Om meer uren te kunnen maken kon ik ook aan de slag op De Fonkel. Ik werkte toen op twee scholen tegelijk maar dat vond ik wel heftig omdat de werkwijze op beide scholen toch wel verschilde. Daarom wilde ik toch liever op één school werken,” vertelt Linda.

Marlon van Sorgen (directeur De Fonkel): “Ik ben van mening dat als je zij-instromers goed wilt begeleiden, je hiervoor tijd moet vrijmaken. Dit is ook een eis vanuit de HU. Ik heb bijvoorbeeld een korte cursus moeten volgen."

Bijspijkeren waar je wil

Linda: “Ik ben erg gemotiveerd en ik wil graag de opleiding binnen twee jaar afronden. De opleiding is best wel pittig, maar omdat ik op De Fonkel wil blijven werken heb ik het er graag voor over. De opleiding wordt gefinancierd door De Onderwijsspecialisten en dat vind ik ook heel fijn en motiveert mij extra. Daarnaast krijg ik ook vanuit De Onderwijsspecialisten tijd om te studeren. Voordat je wordt toegelaten op de opleiding wordt er een geschiktheidsonderzoek gedaan waarbij de opleiding start met een bekwaamheidsonderzoek en die is best wel pittig. Je moet een portfolio opstellen met een opsomming van je relevante werkervaring. Vervolgens wordt er een klassenbezoek afgelegd. Hier wordt beoordeeld hoe goed je nu al lesgeeft. Daarna start de opleiding met een verplicht basispakket. Het basispakket bestaat uit rekenen, taal, pedagogiek en onderwijskunde en deze vakken moet je voldoende afsluiten om door te mogen met de keuzepakketten. Het flexibele keuzepakket kan je op basis van je eigen scholingsbehoeften samenstellen. Maar er wordt ook rekening gehouden met de scholingsbehoefte van de school waar je op werkt. Bijvoorbeeld als de school behoefte heeft aan een leraar met expertise op het gebied van rekenvaardigheid. Het fijne van de werkwijze vind ik dat je zelf ‘op maat’ aan je doelen kan werken. Je hoeft geen vakken te volgen waarin je je al voldoende hebt ontwikkeld. En je koopt vakken in die je het meest nodig hebt. Vooropleiding en werkervaring kunnen een groot voordeel zijn tijdens de opleiding.”

Begeleiding en ontwikkeling

“Begeleiding vanuit de school is erg belangrijk. Ik word vanuit De Fonkel begeleid door Marlon van Sorgen (directeur) en zij maakt ook echt tijd voor mij vrij. Ik loop meerdere malen per week even bij haar langs om dingen te vragen of te bespreken. Ik vind de korte lijntjes heel fijn en ik denk dat dat ook heel belangrijk is tijdens het volgen van deze opleiding. Regelmatig moet ik om feedback of een handtekening vragen om verder te kunnen met mijn modules. Feedback krijgen van collega’s is ook heel fijn en geeft me houvast tijdens de opleiding. Grappig is dat ik nu al een ontwikkeling bemerk in mijn houding voor de klas. Ik merk dat ik groei in het geven van de klassikale instructie. Ik durf meer dingen los te laten en interactief bezig te zijn met de leerlingen. Ook raak ik steeds meer getraind in het gebruiken van verschillende werkvormen. Dit is nu al winst.

Mijn tip voor collega’s die overwegen om de opleiding te gaan volgen is: maak een planning en hou je hier aan, want het is heel veel. Vooral de combinatie werk en opleiding is soms pittig, ook omdat je veel verslagen moet schrijven. Je moet niet denken ‘ik doe het er even bij’. Door het volgen van de opleiding maak ik mijn ambities waar en kan ik straks als een volwaardige leraar vol zelfvertrouwen aan alle klassen in het speciaal onderwijs les geven,“ aldus Linda.

Over de opleiding

De opleiding is geschikt voor iedereen met een hbo- of wo-bachelor diploma, relevante werkervaring en uitzicht op een vaste baan in het onderwijs, maar nog geen onderwijsbevoegdheid heeft. De zij-instroom opleiding duurt maximaal twee jaar. Na het afronden van de opleiding heb jij de wettelijk vereiste bevoegdheid (getuigschrift zij-instroom) om les te geven in het primair onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Marieke Koeslag (recruiter) op tel. 026 35 23 851 of per mail m.koeslag@deonderwijsspecialisten.nl 

*De Onderwijsspecialisten werkt met meerdere hogescholen samen. In overleg met onze zij-instromers kiezen we samen een opleidingsinstituut.

Zij-instroom, de kans om de overstap te maken naar het speciaal onderwijs

Wij als De Onderwijsspecialisten geloven in zij-instroom en verkennen graag samen met jou de mogelijkheden. Wij investeren in het voortraject door kennis te maken met jou, je mee te laten lopen op (een van) onze scholen, waar je ook in gesprek gaat met de directeur van de school. Zo krijg je als kandidaat een beeld van onze organisatie en het speciaal onderwijs en krijgen wij inzicht in jouw ambities en wensen. We ontdekken graag samen of er een match is, waarbij jouw ambities en wensen het vertrekpunt zijn. We bieden je tijd om te groeien in het beroep van leraar. Je studiekosten worden volledig vergoed en natuurlijk krijg je studieverlof. Coaching en intervisie zijn onderdeel van het traject, net als begeleiding tijdens het gehele traject.


Zij-instromer worden duurt een tijdje en wij vinden het belangrijk dat beide partijen met volle overtuiging dit avontuur aangaan. Daarom stellen we geen zij-instroomvacatures maar gaan wij doorlopend met geïnteresseerden in onze organisatie en het zij-instroom traject in gesprek. We gaan dit gesprek graag vrijblijvend aan. Heb je zin om onder het genot van een kop koffie kennis te maken? Neem dan contact met ons op!