‘Mijn liefde voor speciaal onderwijs groeit maar door!’

Michelle van Hummel, doorstromer (van onderwijsassistent naar leraar) bij De Ommezwaai in Arnhem.

‘Het was in eerste instantie niet eens mijn eigen idee om ‘doorstromer’ te worden. Een mail van de adviseur Leren en Ontwikkelen van De Onderwijsspecialisten maakte iets in mij wakker. Hij informeerde me daarin over een speciaal doorstroomtraject, in samenwerking met de HAN Pabo: was dat iets voor mij? Nu je het zo vraagt, dacht ik, de pabo is inderdaad iets voor mij!

Blauw-blok_regie-over-loopbaan.jpg

Voorbereiding

Ik ben niet de enige die benaderd werd, en ook niet de enige die er ja op zei. Samen met de andere negen doorstromers stortte ik me enthousiast op het voorbereidende programma. We legden toetsen af - aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek, maar ook de gevreesde rekentoets - en mochten ook al drie propedeuse-opdrachten doen. Die voorbereiding geeft je een heel goed beeld van (weer) studeren: hoe werkt dat op het hbo en in combinatie met een baan? Na afloop heb je bovendien de eerste module van de pabo er al op zitten, dat scheelt toch een half jaar.  

  

Niet iedereen van ons groepje voldeed uiteindelijk aan de toelatingseisen, maar ik mocht door en wilde door! Heel fijn dat ook de collega’s van De Ommezwaai alle vertrouwen in me hadden en zo enthousiast waren. De vraag was vervolgens: op welke hogeschool ga ik de opleiding volgen? Ik koos voor de Christelijke Hogeschool in Ede, maar het had ook de HAN Pabo kunnen zijn. Beide pabo-opleidingen kijken zorgvuldig naar wie je bent en wat je al weet of kunt; je volgt geen standaardprogramma.


Weer naar school

Sinds september 2020 ga ik weer één dag per week naar school met daarbij eerst een stage in het regulier onderwijs en in het tweede jaar op De Ommezwaai, mijn eigen school. Het is allemaal nog heel pril, maar toch zie ik al mooie dingen als ik achterom kijk naar het begin van het traject. Dat groepje doorstromers van verschillende scholen van De Onderwijsspecialisten is een sterk front geworden. We delen onze opleidingservaringen in een Whatsapp-groep - zeer waardevol - en werken samen aan opdrachten, maar het gaat verder dan dat. We nodigen elkaar bijvoorbeeld ook uit om eens te komen kijken hoe het eraan toegaat op een andere school of op een ander niveau. Het sociale contact met die collega’s-op-afstand, die net als ik werk en studie combineren, is gewoon heel leerzaam en fijn.


Liefde groeit door

Het mooie is: ik koos ooit voor de opleiding tot pedagogisch medewerker, liep op De Ommezwaai mijn eerste stage, ontdekte dat ik de combi gedrag-onderwijs geweldig vond, werd er onderwijsassistent en pak nu de kans om de pabo te doen. Mijn liefde voor het speciaal onderwijs is op deze school geboren en groeit maar door!’

Bekijk onze vacatures

  

In de reeks verhalen 'Ik ben een onderwijsspecialist' vertelt een onderwijsspecialist wat zijn of haar baan speciaal maakt. Deze keer vertelt Michelle over het nemen van de regie over je eigen loopbaan.

Meer verhalen