'Droom waargemaakt!'

Linda Hulsteijn, zij-instromer op basisschool De Fonkel in Ede.

‘Ik had al onderwijsdiploma’s op zak, maar niet van de pabo. Dat kon ik via De Onderwijsspecialisten alsnog halen, via een op maat gemaakt traject. Het basispakket was (en is) voor iedereen hetzelfde: rekenen, taal, pedagogiek en onderwijskunde. Voor het keuzetraject daarna, kon ik vakken die ik door mijn ervaring als onderwijsassistent en als leraar omgangskunde al kende en kon, van het leerlijstje afstrepen. Vakken waar ik juist nog wél behoefte aan had, kocht De Onderwijsspecialisten voor me in bij de Hogeschool Utrecht.

 

Keuze maken

Die keuze ‘wat wel/wat niet’ maak je al vóór de start van de opleiding en daar sta je gelukkig niet in je eentje voor. De school waar je werkt, denkt mee vanuit hun specifieke behoefte. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand nodig hebben met vooral ook expertise op het gebied van rekenvaardigheid. En de opleider denkt mee, vanuit het geschiktheidsonderzoek en het klassenbezoek dat vooraf plaatsvindt. Ook je opleiding en werkervaring nemen ze mee in hun advies.

Blauw-blok_regie-over-loopbaan.jpg

Werk en studie

Mede door mijn onderwijservaring kon ik het een en ander van het totaalpakket afstrepen. Toch was de combinatie werk-studie best pittig: zonder mijn strakke planning en de discipline om me daaraan te houden, was het niet binnen twee jaar gelukt. Veel hangt ook af van de begeleiding vanuit de school, op De Fonkel zat dat helemaal goed. Mijn begeleider Marlon was heel coachend en ondersteunend. We checkten samen steeds: hoever zijn we, wat moet er nog gedaan worden? Ze keek ook mee in de klas, gaf concrete feedback en had altijd tijd voor mijn even-snel-tussendoor-vragen of om een taak af te tekenen. Ook de input van de andere collega’s was heel belangrijk om houvast te krijgen.

Groeien voor de klas

Al snel merkte ik hoe mijn houding voor de klas veranderde, hoe ik groeide in het geven van klassikale instructie. Ik durfde meer dingen los te laten, leerde actief bezig te zijn met de leerlingen en raakte getraind in het gebruiken van verschillende werkvormen. De winst van de opleiding komt dus bijna meteen, niet pas als je het papiertje krijgt uitgereikt.

Zonder corona had ik mijn diploma inmiddels op zak gehad en was ik al volwaardig leraar geweest. Nu duurt het jammer genoeg nét ietsje langer voor ik kan zeggen: ‘Droom waargemaakt, met dank aan mijn ijzeren discipline en het fijne Fonkel-team!’

Bekijk onze vacatures

  

In de reeks verhalen 'Ik ben een onderwijsspecialist' vertelt een onderwijsspecialist wat zijn of haar baan speciaal maakt. Deze keer vertelt Linda over het nemen van de regie over je eigen loopbaan.

Meer verhalen