Duurzaamheid

Plasticsoepje hier, afvalbergje daar: zo willen we de wereld niet doorgeven aan onze leerlingen. Daarom werkt bij De Onderwijsspecialisten een adviseur duurzaamheid. Noortje Smeltink helpt onze scholen bewust(er) te werken aan een schone toekomst. Samen met de leerlingen, want jong geleerd, is oud gedaan.

Duurzaamheid?

Duurzaamheid is een breed begrip. Als we binnen De Onderwijsspecialisten praten over duurzaamheid dan praten we over slimmer en duurzamer omgaan met afval, inkoop, vervoer, energie, water, en ook over duurzame huisvesting. Daarnaast speelt de bewustwording bij leerlingen en medewerkers een grote rol.

Ambitie

We willen op alle scholen én op het hoofdkantoor een actief greenteam met ongeveer vijf medewerkers die zich focussen op één aspect van duurzaamheid. Kansen voor duurzaamheid zijn vooral aanwezig in de luwte, buiten de schijnwerpers. Met relatief kleine aanpassingen kun je al een verschil maken. Zo gaan we samen op weg naar een schonere toekomst!

Themaweek duurzaamheid

Rond De Dag van de Duurzaamheid werd in 2020 door meerdere scholen een themaweek voor leerlingen georganiseerd. Tijdens de techniekles maakten leerlingen bijvoorbeeld pingpongbatjes van gerecycled plastic, of van oud papier nieuwe vellen. In de kookles werd gekookt met wat overbleef. Leraren ontvingen lesmateriaal van bijvoorbeeld Greenpeace en WNF. En er waren gastlessen van de Plastic Soup Foundation, Plastic Fantastic en door de changemakers van de Nationale Jeugdraad.

Meer weten?

Neem gerust contact met me op.

Noortje Smeltink
Adviseur duurzaamheid
E info@deonderwijsspecialisten.nl