Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • Wij bieden (voortgezet) speciaal onderwijs en begeleiding aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
   
  De Onderwijsspecialisten
  Vossenstraat 6
  6811 JL Arnhem
  T 026 - 353 74 80
  info@deonderwijsspecialisten.nl
   
  twitter.pngLinkedIn.pngyoutube.pngfacebook.png

Carlos gaat als een speer

 • Carlos zit in groep 8 van De Ommezwaai en kan heel goed lopen… nou, eigenlijk kan hij vooral heel hard lopen. Zo hard dat hij steeds vooraan liep tijdens het ‘Dagelijks Kwartiertje’. Het Dagelijks Kwartiertje is het beweegtussendoortje waarbij leerlingen van De Ommezwaai, twee keer per week, een kwartiertje naar buiten gaan om te rennen en vervolgens weer fris de klas in gaan.


Iris Kleijntjes, de juf van Carlos, stimuleerde hem om mee te doen aan een speciale sportdag waar leerlingen allerlei looptesten konden doen. En hier viel Carlos ook op. Hij behaalde zulke goede resultaten op de testen, dat hij werd gescout door Loopland Gelderland. Sindsdien traint Carlos twee keer per week op Papendal. Hij heeft inmiddels zijn eerste wedstrijden gelopen, waaronder ook de Bridge to Bridge, waarbij hij in zijn leeftijdscategorie de achtste plek heeft behaald. Super knap, want het was zijn eerste echte wedstrijd. Zelf vindt Carlos het overigens helemaal niet zo bijzonder dat hij zo hard kan lopen. “Lopen kost mij totaal geen moeite, ik vind het heel gewoon dat ik het kan. Het maak mij ook niet uit welke afstand ik loop, ik loop gewoon.”

Juf Iris is supertrots op hem, vooral omdat hij het al zo lang volhoudt om naar de trainingen te gaan. “De eerste keer heb ik hem gebracht naar de training op Papendal. Ik vond het belangrijk dat Carlos het lopen serieus ging nemen en vond dat hij deze kans met beide handen moest aangrijpen. Hij heeft zoveel talent; als Carlos loopt zie je de rust. Terwijl hij in de klas soms erg onrustig kan zijn vanwege zijn ADHD, zie ik dat het lopen hem veel brengt. Hij ontwikkelt zich erg positief; hij wordt serieuzer en is veel minder met zijn omgeving bezig.”

Carlos woont bij zijn moeder. Zij is ook degene die hem twee keer per week, met het openbaar vervoer, naar de trainingen op Papendal brengt. De moeder van Carlos stimuleert hem om naar de trainingen te gaan, ook als hij geen zin heeft. “Ik ben heel erg trots op hoe Carlos kan hardlopen. Ik zie dat het Carlos veel motivatie en kracht geeft om te horen dat hij ergens heel erg goed in is zonder er heel veel moeite voor te doen. Hij hoort nu ergens bij en zoekt opeen positieve manier aansluiting bij rest van zijn teamgenoten. Carlos is van zichzelf erg onzeker. Hij overschreeuwt zich vaak om erbij te horen. Hier heeft hij geleerd dat dat niet ‘altijd’ hoeft, hij hoort erbij om zijn talent en vanwege zijn motivatie om het goed te doen!

Teamleider Alfred van Bergen ziet absoluut de meerwaarde in van het Dagelijks Kwartiertje. “We zijn op onze school begonnen met het Dagelijks Kwartiertje om de leerlingen de mogelijkheid te bieden hun energie kwijt te kunnen buiten de klas. Het ‘dagelijks’ rennen leidt tot een verhoging van de concentratie in de les. En het is prachtig om te zien dat we talenten als Carlos ontdekken!“

Het verhaal van Carlos is een mooi voorbeeld van een leerling die, ondanks gedragsproblematiek, ergens in uit kan blinken. Als hij serieus blijft trainen, kan het hardlopen hem in de toekomst veel gaan brengen.Nico Teunissen, hoofd Sport en Cultuur zeg hierover: “Door sport- en beweeginitiatieven zoals het Dagelijks Kwartiertje zie ik op de (voortgezet) speciaal onderwijs scholen van De Onderwijsspecialisten dat steeds meer leerlingen op onze scholen op allerlei gebieden het beste uit zichzelf leren halen! Sport en bewegen én De Onderwijsspecialisten is juist daarom een hele goede combinatie!

Succes Carlos! Ga zo door, we blijven je volgen!

Uitgelicht

:

Help (nieuw venster)