Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • Wij bieden (voortgezet) speciaal onderwijs en begeleiding aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
   
  De Onderwijsspecialisten
  Vossenstraat 6
  6811 JL Arnhem
  T 026 - 353 74 80
  info@deonderwijsspecialisten.nl
   
  twitter.pngLinkedIn.pngyoutube.pngfacebook.png

Prikactie

 • Het zal niemand ontgaan zijn: het onderwijsveld is onrustig. Althans, een deel van dat onderwijsveld. Het primair onderwijs om precies te zijn, de sector waar het basis- én het speciaal onderwijs onder valt.
 
Nu is die sector al langer onrustig. Een structureel te lage bekostiging om de scholen goed draaiende te houden, de druk van passend onderwijs, het basisonderwijs heeft het niet makkelijk. Het speciaal onderwijs ook niet altijd, hoor ik menigeen denken, maar echt, vergeleken met het reguliere basisonderwijs hebben we bijvoorbeeld over de salariëring niet zo veel te klagen: hoewel nog ver verwijderd van het voortgezet onderwijs zit het speciaal onderwijs een schaal hoger dan het reguliere.
 
Dit keer liep de onrust uit op een heuse staking. Nou ja, een staking….. Het ging om een prikactie. Op dinsdag 27 juni werd er het eerste uur geen les gegeven, dat was de actie. Magertjes? Wellicht, zeker gezien de directe aanleiding. Een hogere beloning en bijvoorbeeld kleinere klassen waardoor de werkdruk af zou kunnen nemen, dat was de inzet. Een absoluut meer dan redelijk verlangen, zeker in het reguliere basisonderwijs. De klassen zijn daar groot, evenals de diversiteit binnen die klassen. Daarnaast is de administratieve last enorm en het salaris houdt niet over. Al deze factoren maken het beroep van leerkracht in het basisonderwijs niet echt aantrekkelijk, terwijl er de komende jaren juist extra leerkrachten bij moeten komen: bijna een hele generatie leerkrachten gaat binnen nu en drie jaar met pensioen.
 
Kortom, reden genoeg om de politiek eens wakker te schudden en daarvoor namen de leerkrachten zelf het heft in handen. Geruggesteund door 34.000 sympathiserende collega’s werd de beweging PO in Actie opgericht en het veld langzaam maar zeker gemobiliseerd: van binnen uit en van onder af, zoals het hoort. Frisse, nieuwe gezichten op de buis, die in heldere taal weergaven dat het nu écht genoeg is. En wanneer leerkrachten dat zeggen, dan kun je aannemen dat het water hen ook daadwerkelijk aan de lippen staat. Leerkrachten zijn geen oproerkraaiers en actievoerders. En al helemaal geen stakers, want wie moet dan hun klas draaien?
 
PO in Actie wist het veld in beweging te krijgen. Meer dan 250.000 collega’s ondertekenden een petitie waarin hun zorgen stonden geformuleerd, de prikactie volgde. Overigens grappig om te zien hoe de gevestigde ordes als vakbonden en werkgeversorganisaties er als de kippen bij waren om mee te shinen op het succes van deze actie. PO in Actie maakte dankbaar gebruik van deze ondersteuning en transformeerde voor deze gelegenheid tot het PO-Platform, met tijdens de actie malle Aob-petjes en dito CNV-paraplu’s als concessie (waarom lopen onderwijsmensen bij de toch al spaarzame, maar bloedserieuze acties er als malloten bij, idioot aangekleed en uitgerust door de vakbonden?).
 
De actie was in die zin succesvol, dat er volop aandacht voor de noden van het basisonderwijs was. En dat is winst. Als De Onderwijsspecialisten hebben we de acties ondersteund. Maar waarschijnlijk is er meer dan een prikactie voor nodig om de absoluut legitieme wensen ingewilligd te krijgen. Blijven drukken, PO in Actie, wordt het een dag staken dan kun je op ons rekenen.
 
Wim Ludeke
Voorzitter College van Bestuur
De Onderwijsspecialisten

Columns

:

Help (nieuw venster)